čtvrtek 1. prosince 2016

5 rychlých postřehů aneb jací jsou Dáni

Dánsko mě očarovalo. Strávila jsem tam poslední říjnový víkend. Potkávala jsem lidi, kteří mi kolikrát na cestě poradili, pomohli nebo jsme společně popili. A tak jsem si u nich stihla všimnout pěti drobností, které je spojovaly.

Jací jsou Dáni?

1. Pro Dány je všechno daleko.
Dánové jsou zvyklí jezdit ve městě na kole. Jezdí všude a za každého počasí. Pro deštivé dny mají připravenou pláštěnku a pláštěnkové kalhoty. 
Jakmile se jedná o chůzi, je hned všechno jinak. Zjistily jsme to při našem procházení. S kamarádkou Verunkou máme chůzi rády, a tak jsme prochodily Kodaň i Odense. V Kodani jsme se procházely 25 kilometrů během odpoledne. V Odense to bylo osm kilometrů jen při hledání správné adresy našeho bydlení. Jasně, nejsou to zázračné počty. I tak jsme během procházení sem tam potřebovaly poradit správný směr. A jaká byla typická reakce Dánů? „It´s quite far, you know.“ Ať už jsme hledaly kavárnu za rohem nebo místo o pár kilometrů dál. Pokaždé nám připomněli, že je to hróóózná dálka.

2. Dánové nestopují.
Stopovaly jsme na pěti různých místech a nejčastější reakcí řidičů bylo:
„Proč nejedete vlakem? Já vás klidně hodím na nádraží.“
„Vy jako vážně stopujete? Ale tady nikdo nestopuje.“ Více o stopování v samostatném článku.

3. Dánové jsou hrdí na své pivo.
Domácí vás hnedka vezmou do místní hospůdky nebo do pivního muzea. Pokud jste nerozhodní a nevíte, které pivo si z velkého počtu variant objednat, není problém. Výčepní vám natočí degustační vzorky do malých skleniček. 



Je to jistota, že si vyberete podle svého gusta a nevyhodíte dvě stovky bez požitku. Holt cena piva není jak u nás a v přepočtu jedno dánské pivo vyjde na šest českých. Půl litr je za 45 DDK.



4. Dánové jsou hrdí na "dánský hot dog."
Bez ochutnání slavného dánského párku v rohlíku vás rozhodně nepustí domů. Je k dostání ve spoustě pouličních stáncích za 20 – 35 DDK. Speciálnost je ukrytá v tom, že si můžete vybrat z několika druhů párku, které jsou OPRAVDU (na to vždy upozorní) z vepřového masa. Doplní se to různými druhy hořčic a kečupu, čerstvou cibulí, kyselou okurkou a posype smaženou cibulkou.


5. Dánové si to umí udělat hezké.
Atmosféru si dotvářejí hořícími svíčkami, které jsou všude - doma i v restauracích, na stolech i za okny, vevnitř i před venkovními dveřmi v lucernách. Hořící světlo dotváří atmosféru útulného a příjemné domova. A svíčky zapalují jak ženy, tak i sami pánové. Romantické, že?

Bára

Žádné komentáře:

Okomentovat